Współczesna dieta większości osób składa się z mało urozmaiconych i niewłaściwie zbilansowanych posiłków złożonych w większości z „szybkich”, wysoko przetworzonych produktów. Dla wielu producentów żywności priorytetem jest zapewnienie długiego terminu przydatności do spożycia produktów, nadanie im  atrakcyjnego wyglądu oraz smaku, co często wiąże się z przesadnym i niepotrzebnym stosowaniem dużej ilości substancji dodatkowych: polepszaczy, konserwantów, barwników czy aromatów. Takie jedzenie jest wygodne, ale ponieważ nie dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a w zbyt dużej ilości dostarcza tłuszczy nasyconych i węglowodanów, na dłuższą metę może przyczynić się do rozwoju różnych schorzeń i dolegliwości.

Jeszcze do niedawna na porządku dziennym funkcjonowało przekonanie, że tłuszcze jako składnik pokarmowy zawierający najwięcej kalorii wywierają jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Okazuje się jednakże, że istnieją tłuszcze, które są niezbędne, do tego, by ludzki organizm mógł funkcjonować prawidłowo i mogą odgrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce rozmaitych schorzeń. Są to m.in. kwasy omega-3, będące fundamentem nowej diety OleofarmVitum® która może mieć zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu chorób przewlekłych.

Firma Oleofarm zatrudnia specjalistów-dietetyków, którzy w oparciu o wieloletnie doświadczenie oraz praktykę i wyniki badań naukowych opracowali dietę OleofarmVitum®, która jest nowym spojrzeniem na sposób odżywiania. Dieta OleofarmVitum® uwzględnia współczesny tryb życia i dostępność produktów żywnościowych. Jest to dieta bogata w kwasy omega-3 i naturalne antyoksydanty, takie jak witamina E określana, jako witamina młodości.

 

Dieta OleofarmVitum® mobilizuje do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych i wybierania jak najmniej przetworzonych produktów o niskim indeksie glikemicznym.

 

Dieta OleofarmVitum® zaleca spożywanie oleju lnianego tłoczonego na zimno LenVitol® jako głównego źródła tłuszczu.

 

Dieta OleofarmVitum® zakłada codzienne dostarczanie witaminy E, która przeciwdziała utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do toksycznych nadtlenków i aktywnych rodników tlenowych.

 

Dieta OleofarmVitum® ogranicza udział cukrów prostych, których to nadmiar w diecie może powodować niekorzystny wpływ na metabolizm i układ krążenia zwiększając ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II i chorób serca.

 

Dieta OleofarmVitum® jest dietą niskowęglowodanową, która nie tylko jest zgodna z głównymi założeniami diety dr Budwig, ale także rozbudowuje ją o nowe założenia. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumenta XXI wieku, konsumenta świadomego ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, dieta OleofarmVitum® stawia sobie za cel w jeszcze lepszy sposób wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a u osób ze zdiagnozowanymi schorzeniami jeszcze lepiej oddziaływać na ich organizm wspomagając procesy rekonwalescencji.

 

Dieta OleofarmVitum® opracowana przez ekspertów oraz dietetyków Oleofarm podobnie jak dieta dr Budwig jest dietą niskowęglowodanową.

 


Zasady diety OlofarmVitum®

Najbardziej charakterystyczne dla tej diety jest to, że w początkowym etapie jej stosowania, trwającym od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy, jedynym wskazanym źródłem tłuszczu powinien być olej lniany, rzepakowy i ryby. Należy zrezygnować z pozostałych tłuszczów, zwłaszcza nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Takie postępowanie ma na celu wysycenie tkanek kwasami omega-3, a także skuteczne uzupełnienie ich niedoboru.

  • Olej lniany, który stanowi bogate źródło tłuszczy omega-3 należy spożywać w postaci tak zwanej PASTY, np. połączony z białym, chudym serem. Olej z serem i dodatkiem chudego jogurtu albo kefiru należy miksować blenderem do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji podobnej do konsystencji majonezu. Dzięki takiemu połączeniu tych składników zapewnione zostaje szybkie wchłanianie zawartych w daniu kwasów tłuszczowych przez układ pokarmowy i transportowanie ich do komórek organizmu.
  • W przypadku diety profilaktycznej osoby dorosłe powinny spożywać 2 stołowe łyżki oleju dziennie. Jeżeli dieta prowadzona jest w celach leczniczych ilość ta powinna być zwiększona do 4-6 łyżek (w połączeniu z 12,5 dkg białego, chudego sera).
  • Pastę – zależnie od tego, co się lubi – spożywać można z rozmaitymi dodatkami: ziołami, warzywami, musli czy płatkami W diecie OleofarmVitum® zaleca się, by codziennie spożywać zmielone siemię lniane w ilości kilku łyżek. Stanowi ono bardzo bogate źródło białka, witaminy E, błonnika, naturalnych przeciwutleniaczy i minerałów. Siemię lniane może być dodawane do pasty, bądź mieszane z jogurtem albo kefirem.
  • Z uwagi na dużą zawartość pożytecznych bakterii oraz łatwostrawnego białka, wskazane jest także codzienne spożywanie fermentowanych wyrobów mlecznych. Umożliwia to m.in. produkcję (przez zasiedlające jelito grube bakterie) witamin z grup B i K, wspomaganie układu odpornościowego i neutralizację toksyn. Należy codziennie wypić jedną szklankę mleka acidofilnego, maślanki, jogurtu lub kefiru.
  • W celu osiągnięcia najlepszych rezultatów osoby, które zdecydowały się na dietę OleofarmVitum® powinny zadbać o to, by zrezygnować w swoim jadłospisie z innych tłuszczów (poza olejem lnianym), a także słodyczy oraz produktów posiadających dodatki cukru (takich jak np. słodzone soki i napoje, dżemy i inne).
  • Ograniczona powinna być również ilość spożywanego mięsa oraz wędlin, ponieważ przy ich produkcji stosuje się zbyt wiele różnego rodzaju konserwantów, polepszaczy smakowych oraz zapachowych i wypełniaczy. Spożywane mięso powinno być chude, wskazany jest drób, wołowina, jagnięcina, cielęcina oraz królik.
  • Powinno się zadbać o to, by żywić się produktami świeżymi, niekonserwowanymi chemicznie.
  • Należy jeść świeże warzywa, a także wykonane z nich soki.

 

 

 

 

 

 

Dieta OleofarmVitumZnalezione produkty - 1 do 22 (łącznie 22)
Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Google+
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij