Olej lniany - LenVitol

Olej lniany - źródło tłuszczy

Olej lniany Lenvitol otrzymywany jest poprzez tłoczenie metodą "na zimno" dojrzałych nasion lnu (Linum usitatissimum). Metoda tłoczenia "na zimno" polega na mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion bez podgrzewania ich przed tłoczeniem i w trakcie tłoczenia, dzięki czemu wszystkie składniki oleju lnianego (a przede wszystkim wrażliwe na temperaturę nienasycone kwasy tłuszczowe) zachowują swoją naturalną strukturę i właściwości biologiczne. Uzyskany w ten sposób olej lniany nie podlega rafinacji (oczyszczaniu metodami chemicznymi).

Przemysłowo otrzymywane oleje roślinne są tłoczone na gorąco, a następnie rafinowane, w wyniku czego usuwane są z oleju cenne dla zdrowia lecytyny, fosfolipidy, sterole, wolne kwasy tłuszczowe, naturalne barwniki, substancje smakowe i zapachowe.

Korzystne dla zdrowia właściwości oleju lnianego są wynikiem zawartych w nim bioaktywnych związków, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzin omega-3, -6, -9.

Olej lnianyZnalezione produkty - 1 do 14 (łącznie 14)
Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Google+
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij