Olej lniany LenVitol i jajka faszerowane pieczarkami

Olej lniany LenVitol i jajka faszerowane pieczarkami - przepis

Składniki


  • - Jajka na twardo- 6 szt.,
  • - Pieczarki – 6 szt.,
  • - Cebula biała – ½ szt.,
  • - 2 łyżki pietruszki zielone – 30 g.,
  • - 2 łyżeczki oleju ryżowego – 10 ml.,
  • - 2 łyżki oleju lnianego LenVitol® – 30 ml.,
  • - Sól, pieprz do smaku

 

  • - Czas: ok. 15 minut,
  • - Porcja: 4 osoba,
  • - Poziom trudności: łatwy,

Przygotowanie jajek faszerowanych pieczarkami:

Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę a następnie podsmaż na oleju ryżowym przez ok. 3-4 min. Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrój na pół. Z każdej połówki ostrożnie wyciągnij żółtko i przełóż do miseczki, wymieszaj z olejem lnianym LenVitol®, podsmażonymi pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Powstałym farszem napełniaj połówki jajek i udekoruj świeżą natką pietruszki.

 


Zielone i czerwone ruskie pierogi z omastą z oleju lnianego

Pierogi ruskie z omastą z oleju lnianego - przepis

Składniki


Ciasto:

  • - 500 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • - Szklanka gorącej wody
  • - Pół opakowania rozmrożonego szpinaku
  • - 2 buraki

Farsz:

  • - 200 g białego twarogu
  • - 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
  • - 1 cebula
  • - Olej ryżowy Oleofarm
  • - Sól, pieprz

Omasta:

  • - 2 – 3 łyżki oleju lnianego LenVitol

Przygotowanie:

Szpinak – zblendować razem z wydzieloną wodą.

Buraki – wyszorować, posmarować oliwą z oliwek, owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 45 min, w temperaturze 200° C. Ostudzone buraki zblendować na gładką masę.

Z mąki, wody oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Podzielić ciasto na pół. Pierwszą część połączyć w misce ze zblendowaną pastą szpinakową, aż do uzyskania miękkiego ciasta o zielonej barwie. Drugą część ciasta połączyć z pastą buraczaną i również zagnieść. Ciasto powinno nabrać czerwonej barwy. Gdyby ciasta były za suche lub twarde, dodać więcej gorącej wody.

Oba ciasta zawinąć w folie i zostawić do odpoczęcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować farsz. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym. Ziemniaki obrać ze skórek i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę (lub zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażoną cebulę dodać do twarogu z ziemniakami, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut dla połączenia smaków. Następnie uformować z farszu długi wałeczek o średnicy około 2 cm, lekko obtoczyć w mące i pokroić na kawałki długości 4 cm.

Ciasta rozwałkowywać na cienkie placki 2-3 mm, szklanką wykrawać kółka. Na każdym układać mały wałeczek farszu, a brzegi pierogów dokładnie posklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, na małym ogniu, wyjmować po 5 minutach od wypłynięcia. Podawać okraszone olejem LenVitol.

Przepisy z olejem lnianym LenVitol®Znalezione produkty - 1 do 14 (łącznie 14)
Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Google+
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij