Oleje lniane
( ilość produktów: 7 )Olej lniany powstaje z dojrzałych nasion lnu (Linum usitatissimum), które są poddawane tłoczeniu. Najbardziej ceniony jest olej lniany tłoczony na zimno, który zachowuje najwięcej cennych składników i właściwości. Taki produkt ma złotożółty, brązowy lub bursztynowy kolor. Jego smak jest charakterystyczny, lekko orzechowy i delikatnie goryczkowy, dzięki czemu znajduje zastosowanie w kuchni – jako składnik sałatek, surówek, sosów, dipów, past twarogowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Na oleju lnianym tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Olej z nasion lnu wyróżnia się najwyższym poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 (a konkretnie kwasu alfa-linolenowego, ALA) spośród wszystkich olejów roślinnych. Olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zachowanie dobrego stanu zdrowia wymaga zarówno zrównoważonego odżywiania, jak i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Oprócz kwasów omega-3, omega-6 i omega-9 olej lniany tłoczony na zimno to bogactwo innych cennych składników, takich jak witaminy A, C, E i z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, miedź, cynk, enzymy, białka, karotenoidy i fitosterole. Jeśli chodzi o wartości odżywcze oleju lnianego, w 100 ml znajdziemy ok. 840 kcal, a także 93 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone (10 g), jednonienasycone (15 g) i wielonienasycone (68 g).
Właściwości oleju lnianego
Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych olej z nasion lnu jest cennym składnikiem diety. Właściwości oleju lnianego są cenione w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, nowotwory czy alergie. Ma on również korzystny wpływ na kondycję skóry i włosów – skórze dodaje jędrności, a włosom blasku. Można go przyjmować doustnie, a także stosować bezpośrednio na skórę lub włosy, na przykład w formie maści, okładu czy maseczki. Polecany przy zmianach trądzikowych oraz skórze naczynkowej i skłonnej do przesuszania. Świetnie sprawdzi się do olejowania włosów, wzmacniając kosmyki i nadając im blasku.
Wśród dobroczynnych właściwości oleju lnianego znajdziemy przede wszystkim:
- korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia,
- usprawnienie przemiany materii i wsparcie procesu odchudzania,
- poprawa właściwości skóry, takich jak koloryt, nawilżenie i jędrność,
- korzystny wpływ na stan włosów,
- zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów,
- zmniejszenie podatności na insulinooporność,
- zatrzymanie rozwoju osteoporozy i zwiększanie gęstości kości,
- korzystny wpływ na przebieg ciąży,
- wsparcie układu odpornościowego,
- zmniejszenie stłuszczenia wątroby,
- wsparcie leczenia depresji,
- łagodzenie bólów migrenowych.
Aby czerpać korzyści z właściwości tego produktu, należy oczywiście wiedzieć, jak stosować olej lniany. Nie ma sztywnych zasad dotyczących dawkowania oleju z nasion lnu, jednak istnieją zalecenia odnośnie do dziennej dawki kwasu alfa-linolenowego (ALA) zawartego w oleju lnianym. Najlepiej więc spożywać 1-2 łyżki stołowe oleju dziennie wraz z kilkoma innymi pokarmami bogatymi w kwasy omega-3. Stosowanie oleju lnianego jest dowolne – można go przyjmować bezpośrednio z łyżki lub dodawać do potraw na zimno.
Olej lniany tłoczony na zimno to także ważny składnik diety budwigowej opracowanej przez dr Johannę Budwig. Dieta dr Budwig zaleca mieszanie oleju z serem, gdyż olej w tej postaci jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm. Olej z nasion lnu możesz więc wykorzystać do przygotowania zdrowej pasty twarogowej z utartego białego sera.
Pamiętaj, że olej z nasion lnu nie nadaje się do podgrzewania i smażenia: w temperaturze powyżej 40 °C straci większość swoich cennych właściwości. Produkt ten jest wrażliwy na światło i ciepło, dlatego wybieraj wyłącznie oleje w ciemnych butelkach ze szkła i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.