Syrop Imbir z cytryną, 250 ml
- Zawiera 55% soków bezpośrednio wyciskanych z imbiru i cytryny
- Przygotowany tylko z trzech składników wg sprawdzonej receptury
- Polecany do rozcieńczania z wodą
Syrop z imbiru z dodatkiem cytryny
Pasteryzowany | Objętość netto 250 ml
Składniki:
Sok z kłączy imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) – 52,25%, cukier, sok z owoców cytryny zwyczajnej (Citrus limon) – 2,75%.
Wartość odżywcza 100 ml produktu:
Wartość energetyczna (energia) 1006 kJ/237 kcal, tłuszcz – 0 g, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g, węglowodany – 58 g, w tym: cukry – 57 g, błonnik – 0,9 g, białko – 0,6 g, sól – 0 g.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Uwaga!
Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć.
Kraj pochodzenia:
Polska.
Korzeń imbiru lekarskiego to cenne źródło fitoskładników
Imbir lekarski (Zingiber officinale) to wieloletnia roślina zielna z rodziny imbirowatych, uprawiana głównie w Indiach, Chinach, Nepalu, Tajwanie, Bangladeszu i Nigerii. Jadalna część imbiru, czyli kłącze lub korzeń, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie występuje jako przyprawa lub składnik syropów, napojów, curry, zup czy wyrobów cukierniczych. Korzeń imbiru zawiera błonnik, witaminę C i składniki mineralne, takie jak fosfor, potas czy magnez. W jego składzie znajdziemy również olejki lotne, oleożywice, wolne kwasy tłuszczowe (m.in. palmitynowy, oleinowy, linolowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, mirystynowy, pentadekanowy, heptadekanowy, stearynowy, linolenowy, arachidowy), lecytynę, glikolipidy, kwas fosfatydowy i aminokwasy (kwas asparaginowy, cysteina, glicyna, izoleucyna, leucyna, seryna, treonina i walina). Właściwości zdrowotne imbiru są przypisywane głównie obecności fitoskładników, czyli aktywnych biologicznie związków – są to m.in. monoterpeny, seskwiterpeny, zingeron i gingerole.
Jakie właściwości ma imbir lekarski?
Imbir od wieków zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej, indyjskiej i perskiej – od lat jest również popularny w Polsce. Syrop imbirowy z cytryną to produkt, po który warto sięgnąć szczególnie w okresie jesienno-zimowym, by wesprzeć układ odpornościowy. Sprawdzi się on również w innych dolegliwościach.
Imbir lekarski wykazuje działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe i przeciwmigrenowe,
- przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
- profilaktyczne w chorobie lokomocyjnej i nudnościach,
- przeciwmiażdżycowe (obniża poziom cholesterolu we krwi),
- napotne i wykrztuśne,
- przeciwwrzodowe, żółciopędne i pobudzające metabolizm,
- przeciwutleniające.
Jak działa imbir na układ odpornościowy?
Korzeń imbiru wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Badania prowadzone przez Gur i wsp. wykazały, że metanolowy ekstrakt z kłącza imbiru hamuje aktywność wielu bakterii, takich jak Proteus vulgaris, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterobacter aerogenes, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes czy Streptococcus spp. Syrop z imbiru i cytryny warto stosować też na infekcje wirusowe i przeziębienie, dodając go do wody z miodem lub przestudzonej herbaty.
Kto nie powinien spożywać imbiru?
Spożywanie imbiru odradza się osobom z czynną chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy i kamieniami żółciowymi. Może on także oddziaływać z lekami na cukrzycę, lekami przeciwzakrzepowymi i lekami przeciwnadciśnieniowymi. Korzeń imbiru nie powinien być też równocześnie stosowany z czosnkiem, żeń-szeniem i miłorzębem japońskim, gdyż takie połączenie może zakłócać krzepnięcie krwi.
Jakie właściwości ma cytryna?
Składnikiem, który warto włączyć do profilaktyki przeciw przeziębieniu, jest też cytryna zwyczajna (Citrus limon). Owoc jest bogaty w olejki eteryczne i polifenole, które odpowiadają za jego aktywność biologiczną. Wśród polifenoli znajdują się flawonoidy i kwasy fenolowe, które poprawiają krążenie żylne, uszczelniają naczynia krwionośne i wzmacniają układ odpornościowy. Cytryna zwyczajna jest też bogatym źródłem aminokwasów, witamin (A, C, E i z grupy B) i minerałów (potas, wapń, sód, magnez). Oprócz tego, że cytryna wzmacnia odporność, wykazuje również działanie przeciwalergiczne, przyspiesza gojenie ran, wspiera regenerację wątroby, niweluje miejscowe stany zapalne i wspomaga układ oddechowy. Syrop z imbiru i cytryny to codzienna dawka zdrowia, która sprawdzi się całorocznej diecie.