100% sok ekologiczny aronia, 490 ml
- Ekologiczny sok z aronii
- Sok bezpośrednio wyciskany z owoców aronii
- Bogate źródło witamin, głównie witaminy C
Ekologiczny sok z aronii, 100% owoców
Pasteryzowany | Objętość netto 490 ml
Ekologiczny sok z aronii otrzymywany jest poprzez bezpośrednie wyciskanie owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa). Sok pozyskiwany jest z owoców pochodzących z ekologicznych upraw, według restrykcyjnych zasad, obowiązujących w produkcji ekologicznej. Może stanowić dodatek do aromatycznych napojów i koktajli o każdej porze roku i być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety dla osób w każdym wieku.
Nasz produkt posiada certyfikat UA-BIO-108 co oznacza, że produkowany jest metodami naturalnymi, w bezpiecznym i czystym środowisku. Podczas procesów wytwarzania nie stosuje się sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin.
Składniki:
100% ekologiczny sok z owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa).
Wartość odżywcza w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna (energia) – 241 kJ/57 kcal, tłuszcz – 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g, węglowodany – 14 g, w tym cukry – 7,6 g, białko – 0,5 g, sól – 0 g.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 10 dni.
Kraj pochodzenia:
Polska
UWAGA!
Produkt może nieznacznie różnić się barwą i smakiem w zależności od partii. Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć.
Dlaczego warto sięgnąć po ekologiczny sok z aronii?
W dobie, gdy coraz więcej osób przywiązuje uwagę do zdrowego odżywiania, na znaczeniu zyskują ekologiczne produkty. Pozbawione szkodliwych substancji stanowią doskonałą alternatywę dla produktów wysokoprzetworzonych. Wśród nich należy wymienić ekologiczne soki, w tym sok z aronii.
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) trafiła do Europy z Ameryki Północnej. W Polsce znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna i uprawa owocowa. Choć jej owoce mają cierpki smak i rzadko znajdują amatorów, to sok z aronii jest chętnie spożywany i stanowi wspaniały dodatek do wielu napojów oraz potraw. Jego zaletą są liczne prozdrowotne właściwości, które obecnie stanowią przedmiot wielu badań naukowych. Ich wyniki sprawiają, że ekologiczny sok z aronii jest coraz bardziej ceniony.
Co wiemy o aronii?
Zanim jednak napiszemy nieco więcej o soku, warto przyjrzeć się bliżej samej roślinie. Aronia czarnoowocowa to krzew, który w Polsce jest chętnie sadzony w ogrodach oraz uprawiany na plantacjach. Dorasta do ok. 2 – 3 m wysokości, a dzięki swoim walorom dekoracyjnym często gości w przydomowych ogrodach. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak cenne właściwości posiadają jej owoce, dlatego dla wielu aronia pozostaje wyłącznie rośliną ozdobną. Tymczasem można z nich przygotowywać wiele smacznych i bogatych w szereg cennych składników przetworów. Wykorzystywane są między innymi do produkcji konfitur, dżemów, powideł oraz nalewek. Znajdują też zastosowanie jako naturalny barwnik do galaretek oraz wina. Jednak największą popularnością cieszą się właśnie ekologiczne soki z aronii, które mogą być spożywane po rozcieńczeniu z wodą lub dodaniu do herbaty, a także wykorzystywane do przygotowywania napojów i koktajli. Sprawdzają się również jako dodatek do deserów oraz lodów. Zarówno walory smakowe tego soku, jak i jego wartościowy skład wpływają na jego rosnącą popularność. Dodatkowo sprzyja jej fakt, że aronia czarnoowocowa doskonale czuje się w europejskim klimacie i dobrze rośnie oraz owocuje na ternie naszego kraju. Wybierając soki z aronii z ekologicznych upraw, zyskujemy pewność, że nie stosowano do nich środków ochrony roślin.
Sok z aronii właściwości i skład
Owoce aronii uważa się za jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, jakie może zaoferować nam natura. Podobne właściwości zachowuje wytwarzany z nich ekologiczny sok z aronii, który stanowi bogate źródło wielu witamin i minerałów. Znajdziemy wśród nich witaminę A, E i K, a także witaminy z grupy B. Sok z aronii zawiera też sporo witaminy C, która bierze udział w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka oraz wspierającej jej działanie witaminy P. Witamina C obniża ryzyko wystąpienia udaru, reguluje stężenie glukozy we krwi oraz wpływa na syntezę i przemiany cholesterolu. Ponadto obniża ryzyko wystąpienia nowotworów, zwiększa przyswajalność żelaza i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Witamina P, którą w rzeczywistości nie jest jedna substancja, ale mieszanina wielu aktywnych biologicznie związków z grupy bioflawonoidów, odgrywa w organizmie człowieka podobną rolę, jak kwas askorbinowy. Wspiera naszą odporność poprzez walkę z bakteriami i wirusami, a także obniża ryzyko występowania chorób układu krwionośnego. Ponadto dzięki właściwościom przeciwutleniającym opóźnia procesy starzenia, wpływa korzystnie na kondycję skóry i uszczelnia naczynia krwionośne. Witaminy P i C występują często w tych samych źródłach i wzajemnie na siebie wpływają, wzmacniając swoje działanie. Dlatego sok z aronii warto pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i w czasie przesilenia wiosennego, kiedy osłabiony organizm może być szczególnie podatny na infekcje. Warto zwrócić uwagę na to, że sok z aronii zawiera ich naprawdę dużo. W owocach aronii zawiera się aż od 1200 do 5000 mg witaminy P. Sok z aronii kryje też w sobie cenne minerały. Zawiera między innymi wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także mangan, molibden oraz jod.
Dla kogo sok z aronii?
Choć owoce aronii w surowej postaci nie są może najsmaczniejsze, to przygotowany z nich sok znajduje już wielu amatorów. Zawarte w nim cenne składniki sprawiają, że może być stosowany wspomagająco w różnych dolegliwościach. Jego spożycie nie tylko wzmacnia odporność, ale minimalizuje też negatywne skutki chemioterapii i radioterapii. Ekologiczny sok z aronii poleca się zresztą nie tylko osobom walczącym z nowotworami, ale także tym, które poprzez zdrową dietę chcą uniknąć zachorowania na nie. Ponieważ aronia ma działanie przeciwzapalne, po przygotowany z niej sok warto sięgać podczas toczącej się w organizmie infekcji. Jego spożycie można polecić również osobom z nadciśnieniem oraz tym, które mają wysoki poziom złego cholesterolu. Mogą go spożywać zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Sok z aronii polecany jest również tym, którzy spędzają dużo czasu przed komputerem. Zawarte w nich antocyjany wspomagają wzrok oraz ostrość widzenia. Ponieważ ma też zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, jego działanie mogą wykorzystać diabetycy.