DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

darmowa dostawa od 129 zł

D-Vitum Vegan

( ilość produktów: 1 )

Witamina D to związek niezwykle istotny dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim wspomaga ona prawidłowe wchłanianie wapnia i reguluje proces mineralizacji tkanki kostnej. Niedobory witaminy D mogą mieć szereg poważnych konsekwencji. Niestety jest to bardzo powszechne zjawisko. Jedną z grup szczególnie narażonych na zbyt niską podaż witaminy D są weganie i wegetarianie.

Dlaczego witamina D jest niezbędna dla zdrowia?

Witamina D to substancja kojarzona głównie z wpływem na stan tkanki kostnej. Rzeczywiście – służy ona jej odpowiedniej mineralizacji, czyli utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia i fosforu w kościach i zębach. Ułatwia też wchłanianie tych pierwiastków z przewodu pokarmowego. Na tym jednak nie kończy się jej rola. Ponadto witamina Dpomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowegowpływa korzystnie na metabolizm energetyczny, wzmacnia serce i reguluje ciśnienie tętnicze, służy profilaktyce chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mięśnipomaga w zachowaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Nietrudno zatem wyobrazić sobie, jak poważne konsekwencje mogą mieć niedobory witaminy D.

Jakie są główne przyczyny niedoborów witaminy D?

Niedobory witaminy D najczęściej nie grożą osobom żyjącym w słonecznych rejonach świata. Większość tej substancji pozyskiwana jest bowiem przez organizm w procesie syntezy skórnej, do jakiej dochodzi pod wpływem działania promieniowania UV. W Polsce awitaminoza witaminy D zdarza się bardzo często ze względu na stosunkowo niewielką liczbę słonecznych dni w ciągu roku. Problem pogłębia kwestia niezbyt zdrowego trybu życia Polaków – zbyt małej ilości ruchu na świeżym powietrzu oraz mało zróżnicowanej diety, która jest przyczyną nadwagi i otyłości (syntezę skórną witaminy D utrudnia nadmiar tkanki tłuszczowej).

Dlaczego trudno uzupełnić niedobory witaminy D w diecie wegańskiej?

Sposobem na uzupełnienie niedoborów witaminy D jest odpowiednio skomponowana dieta. Pod tym względem w niekorzystnej sytuacji znajdują się weganie i wegetarianie. Najlepszymi źródłami witaminy D są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, głównie tłuste ryby morskie, a w pewnym stopniu także jajka oraz mleko i jego przetwory. W świecie roślinnym witamina D występuje rzadko, zwykle w bardzo niewielkich ilościach i w nieco gorzej przyswajalnej dla człowieka postaci. Z powyższych względów nie każdy suplement diety będzie odpowiedni dla osób, które z przyczyn etycznych rezygnują nie tylko z jedzenia mięsa czy nabiału, ale są przeciwne jakiemukolwiek wykorzystywaniu zwierząt. Ponieważ występująca w produktach odzwierzęcych witamina D3 (cholekalcyferol) jest lepiej metabolizowana przez ludzki organizm niż witamina D2 (ergokalcyferol), którą można pozyskać z roślin, to właśnie ta pierwsza jest składnikiem rozmaitych preparatów, po które warto sięgać w okresie jesienno-zimowym, gdy prawidłowa podaż witany D jest praktycznie niemożliwa. Suplementy diety zwykle zawierają cholekalcyferol pozyskiwany np. z lanoliny (wosku znajdującego się w owczej wełnie). 

D-Vitum Vegan – roślinne źródło witaminy D

Poszukiwania sposobu na suplementację witaminy D w diecie wegan i wegetarian zaowocowały odkryciem, że znaczne ilości cholekalcyferolu występują w plesze porostu Cladonia rangiferina, czyli w chrobotku reniferowym. Ekstrakt z tej rośliny stał się składnikiem suplementu diety D-Vitum Vegan. Produkt jest dostępny w aerozolu. W jednej dawce dostarcza 1000 j.m. łatwo przyswajalnej witaminy D3, co w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u dzieci od 1. roku życia. Podwójna dawka (czyli dwa naciśnięcia pompki aerozolu) to porcja odpowiednia dla większości dorosłych. Stosując suplement D-Vitum Vegan nie należy przekraczać zalecanej porcji witaminy D. Nie powinno się także rezygnować z pozyskiwania jej z naturalnych źródeł.

pixel