Siemię lniane
( ilość produktów: 4 )Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), które są nazywane siemieniem lnianym wtedy, gdy stosujemy je jako zielarski środek leczniczy. Ziarna lnu są cenione od wieków – znalezione w Szwajcarii lniane tkaniny datuje się na 8000 lat p.n.e., choć prawdopodobnie roślina ta była wykorzystywana już dużo wcześniej.
Siemię lniane to niewielkie, bocznie spłaszczone nasiona o brązowej lub złotej barwie. Zawartość składników odżywczych w obu odmianach jest zbliżona, choć istnieją niewielkie różnice. Brązowe siemię lniane zawiera 44% oleju, w tym 59% kwasów omega-3, natomiast złote siemię lniane zawiera do 44% oleju, w tym 51% kwasów omega-3. Warto w tym miejscu zauważyć, że nasiona lnu wyróżniają się korzystnym stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6 (4:1) – zachowanie tych proporcji jest niezwykle ważne dla zdrowia. W 100 g siemienia lnianego występuje aż 22,49 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3.
Oprócz tego, że w brązowym i złocistym siemieniu lnianym znajdują się cenne kwasy tłuszczowe nienasycone, obie odmiany są też bogatym źródłem białka, błonnika i lignanów. W sprzedaży dostępne są zarówno całe nasiona, jak i siemię lniane mielone.
Właściwości siemienia lnianego
Spożywanie siemienia lnianego jest polecane w celu uzupełnienia diety w błonnik – jedna łyżka nasion lnu zawiera aż 3 g błonnika, czyli 10% zalecanej dziennej porcji do spożycia. Znajdziemy w nim także wspomniane już kwasy tłuszczowe, białko i lignany, a także aminokwasy, witaminy C, E, K i z grupy B, cynk, fosfor, sód, potas, wapń, żelazo i magnez.
Najważniejsze właściwości siemienia lnianego:
- dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera procesy trawienne i reguluje perystaltykę jelit,
- za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 obniża poziom cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i korzystnie wpływa na pracę mózgu,
- dzięki zawartości lignanów neutralizuje wolne rodniki a także łagodzi objawy menopauzy oraz reguluje poziom kobiecych hormonów i zaburzenia cyklu miesiączkowego,
- dzięki korzystnemu stosunkowi kwasów omega-3 do omega-6 (4:1) zmniejsza istniejące stany zapalne w organizmie,
- kleik z siemienia lnianego nawilża gardło i przynosi ulgę w przeziębieniu.
Siemię lniane można spożywać na wiele różnych sposobów. Mielone ziarna lnu warto dodawać do zup, sosów, płatków śniadaniowych, pieczywa czy pasty na bazie oleju lnianego i białego sera. Siemię w nasionach najlepiej zemleć na świeżo, tuż przed dodaniem do potraw. Nasiona lnu znajdują też zastosowanie w diecie wegańskiej, gdzie służą jako zamiennik jajek.
Popularny jest również kleik z siemienia lnianego. Aby go przygotować, wystarczy 1 łyżkę siemienia (mielonego lub w całych nasionach) zalać ¾ szklanki ciepłej wody, a następnie odczekać kilka minut, często mieszając – do uzyskania konsystencji kleiku. Siemię lniane pod tą postacią można pić w ciągu dnia, dzieląc na 2-3 porcje, a także dodawać do mleka, owoców, miodu czy jogurtów.