Nasiona Chia, 250g
- Środek spożywczy
- Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i białka
Nasiona Chia
Środek spożywczy | Objętość netto: 250g
Chia (szałwia hiszpańska – Salvia hispanica L.) jest rośliną rosnącą głównie w krajach Ameryki Środkowej oraz Południowej, której owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion. Nasiona te charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz są źródłem białka, dlatego stanowią cenne uzupełnienie zróżnicowanej diety. Ponadto cechują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy (ALA).
Nasiona chia są znakomitą inspiracją w kuchni. Mogą stanowić dodatek do sałatek, kasz, omletów oraz jogurtów. Doskonale nadają się jako posypka wyrobów piekarniczych, płatków śniadaniowych, mieszanek owoców i orzechów. Mogą być wspaniałym składnikiem płynnych przekąsek, t.j. koktajli owocowo-warzywnych i soków. Mielone nasiona chia można również wykorzystywać do zagęszczania zup oraz sosów, należy je wtedy zemleć bezpośrednio przed dodaniem do potraw.
Składniki:
Nasiona chia (nasiona szałwii hiszpańskiej – Salvia hispanica L.)
Wartość odżywcza 100 g:
- Wartość energetyczna (energia) – 1781 kJ/432 kcal
- Tłuszcz – 29 g, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone – 2,5 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 1,9 g, z czego:
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 23 g, z czego:
- Węglowodany – 2,2 g, w tym:
- cukry – 0 g
- Błonnik – 33 g
- Białko – 23 g
- Sól – 0 g
- Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) – 18 g
- Omega-6 (kwas linolowy) – 5,1 g
- Omega-9 (kwas oleinowy) – 1,7 g
UWAGA! Nie należy przekraczać spożycia 15 g (ok. 4 łyżeczki) nasion chia dziennie.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia:
A – Argentyna, B – Boliwia, C – Paragwaj, D – Peru.
Nasiona chia - wiele wartości odżywczych
Nasiona chia są prawdziwą bombą składników odżywczych. Małe ziarenka, a są jakże cenne w naszej codziennej diecie. To, co stanowi kluczowe znaczenie to bogactwo tego, co w nich najcenniejsze. Znajdziemy w nich kwasy nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6. Nasiona szałwii hiszpańskiej są, dobrym źródłem niektórych witamin z grupy B, jak witaminy B1, B2 oraz witaminy B3 (niacyny). Cennym składnikiem lipidowym nasion chia o właściwościach antyoksydacyjnych są tokoferole, nazywane ogólnie witaminą E. Nasiona chia mogą dostarczyć także wielu ważnych dla zdrowia składników mineralnych. Spośród makroelementów występujących w tych nasionach dominuje fosfor, zawierają również stosunkowo dużo wapnia, aż ponad 5 razy więcej niż w 100 g mleka krowiego oraz dużo magnezu, którego zawartość pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. W nasionach chia znajdziemy również dużo żelaza, trzykrotnie więcej niż w szpinaku.
Dla kogo skierowane są nasiona chia?
Produkty te skierowane są przede wszystkim dla osób, które mają duże problemy z układem krążenia, a więc przy takich chorobach, jak nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, miażdżyca czy stan po zawale. Szałwia hiszpańska jest także doskonała dla kobiet w ciąży, jak również i dla uczniów oraz studentów, bowiem wpływa na koncentrację i pamięć. Nasiona chia sprawdzają się wśród sportowców, bowiem zawarte są w nich duże ilości minerałów. To także bardzo dobry wybór dla wszystkich osób wybierających zdrową, pełnowartościową dietę, którzy cenią sobie życie fit i troskę o swój wygląd. Nic bowiem tak doskonale nie działa na perystaltykę jelit, jak właśnie one.
Jak przyjmować nasiona chia?
W zależności od pomysłów można przyjąć je w różnej formie. Wystarczy je zmielić, by stały się dodatkiem do zup, sosów, koktajli czy też jogurtów. Jedni posypują nimi różnorodne dania, inni starają się je tak wkomponować w posiłki, aby nie były wyczuwalne, ale aby spełniały one swoje zadania. Bez względu jak - nasiona chia to bardzo dobry wybór absolutnie dla każdego, kto stawia na produkty w diecie pełne dobroczynnych właściwości.
Cena nasion Chia - jaka jest najniższa cena na rynku
Ceny nasion chia są różne i zależą od wielu czynników. Nasiona chia mają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega - 3 i błonnika pokarmowego, a także są źródłem białka. Jako uzupełnienie diety, sprawdzają się idealnie.
Źródło:
Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym. Postepy Hig Med Dosw, 2018; 72: 307-317