Suszona śliwka, sok z suszonych śliwek z naturalną witaminą C 500 ml
- Suplement diety
- Wzbogacony o naturalną witaminę C
- Polecany przy zaparciach
Suszona śliwka, sok z suszonych śliwek z naturalną witaminą C 500 ml
Suplement diety | Pasteryzowany | Objętość netto: 500 ml
Suszone śliwki od lat cieszą się niemalejącym zainteresowaniem wśród konsumentów. Są nie tylko smaczne, ale także stanowią dobre źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych, m.in. potasu, magnezu, witaminy A, witaminy K, błonnika. Głównie znane są ze swojego działania przeciwzapierającego. Zawarty w suszonych śliwkach błonnik zwiększa objętość stolca oraz mechanicznie pobudza błonę śluzową jelit ułatwiając tym samym wypróżnianie się1,2.
Nasz sok z suszonych śliwek z naturalną witaminą C to połączenie 99,92% soku z suszonych owoców śliwki (Prunus domestica) wyprodukowanego z zagęszczonego soku oraz ekstraktu z owoców dzikiej róży (Rosa canina) standaryzowany na zawartość witaminy C, dzięki czemu jeszcze lepiej wspiera Twoją odporność! Ponadto witamina C wspomaga pracę układu nerwowego, ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i prawidłową produkcję kolagenu. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia.
WŁAŚCIWOŚCI SUSZONYCH ŚLIWEK:
- przyczyniają się do zapobiegania zaparciom,
- pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową,
- źródło potasu oraz polifenoli, które może pozytywnie wpływać na układ krążenia,
- obecne w suszonych śliwkach substancje mogą wpływać na obniżanie poziomu złego cholesterolu.
Zastosowanie:
Preparat polecany jest dla dzieci powyżej 6. roku życia i dorosłych jako uzupełnienie codziennej diety w witaminę C.
Zalecane spożycie:
Dzieci powyżej 6. roku życia i dorośli: 60 ml (4 łyżki stołowe – łyżka stołowa odpowiada 15 ml) dziennie.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Dzienna porcja (60 ml) zawiera:
60 ml soku z suszonych śliwek i 18 mg witaminy C (22,5% referencyjnej wartości spożycia).
Składniki:
Sok z suszonych owoców śliwki (Prunus domestica) 99,92% - wyprodukowano z zagęszczonego soku z suszonych owoców śliwki, ekstrakt z owoców dzikiej róży (Rosa canina) standaryzowany na zawartość witaminy C.
UWAGA! Produkt może nieznacznie różnić się barwą i smakiem w zależności od partii. Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć. Bez dodatku cukru - zawiera naturalnie występujące cukry.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 14 dni. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Koktajl na lepsze trawienie
Składniki:
Przygotowanie:
Len mielony zalać gorąca wodą, dobrze wymieszać i odstawić do skleikowania na około pół godziny.
Do przestudzonego kleiku lnianego dodać miód, sok z suszonej śliwki i jogurt- całość dobrze wymieszać najlepiej przy użyciu blendera.
Opcjonalnie dodać do koktajlu szczyptę mielonego cynamonu aby nadać koktajlowi korzenny aromat i jesienną nutę smakową.
Spożywać zaraz po przyrządzeniu.
Cieszyć się smakiem i efektami.
[2] Lever E., Scott S. M., Louis P. i wsp.: The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: a randomised controlled trial. Clin Nutr, 2019, 38, 165-173.