Oleje z pestek dyni
( ilość produktów: 3 )Nasiona dyni znajdują zastosowanie jako dodatek do pieczywa i sałatek, choć stanowią również zdrową przekąskę między posiłkami. Znajdziemy w nich cenne kwasy tłuszczowe oraz witaminy i minerały, takie jak witaminy A, C, E i z grupy B, sód, potas, wapń, miedź, żelazo, fosfor, magnez, mangan, selen i cynk. Pestki dyni to także wartościowe źródło białka i błonnika. Oprócz surowych i prażonych nasion dyni dużą popularnością cieszą się również oleje, które zawierają kwasy omega-6 i omega-9. Oleje z pestek dyni Oleofarm są tłoczone na zimno, dzięki czemu wyróżniają się bogactwem składników odżywczych.
Właściwości oleju z pestek dyni
Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych olej z pestek dyni wyróżnia się właściwościami charakterystycznymi dla kwasu linolowego (omega-6) i oleinowego (omega-9). Współwystępowanie tych tłuszczów ma korzystny wpływ na utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z pestek dyni wspierają również funkcjonowanie wątroby i nerek oraz wspomagają procesy naprawcze skóry.
Olej dyniowy tłoczony na zimno pomaga też zachować optymalny poziom ciśnienia krwi. Jedno z badań przeprowadzonych przez El-Mosallamy i wsp. na szczurach wykazało, że podawanie oleju z pestek dyni w dawce 40-100 mg/kg masy ciała przez 6 tygodni skutecznie obniżyło ciśnienie krwi spowodowane działaniem substancji chemicznej. Badanie wykazało także ochronny wpływ oleju z pestek dyni wobec patologicznych zmian w obrębie aorty i serca.
Inne badanie (Cho i wsp.) oceniało natomiast wpływ oleju z pestek dyni na porost włosów u mężczyzn z łysieniem androgenowym. Po 24 tygodniach średnia liczba włosów w grupie, której podawano olej z pestek dyni, wzrosła o 40%, natomiast u mężczyzn stosujących placebo tylko o 10%.
Dużym zainteresowaniem cieszą się również badania z użyciem oleju z pestek dyni w łagodzeniu objawów ze strony dolnych dróg moczowych spowodowanych łagodnym rozrostem stercza (BPH). Hong i wsp. prowadzili badanie z zastosowaniem oleju z pestek dyni, oleju z palmy sabałowej i połączenia obu tych olejów, które wykazało, że podczas terapii trwającej ponad 12 miesięcy nastąpiła poprawa w zakresie objawów choroby prostaty, przy czym nie zgłoszono żadnych skutków ubocznych.
Właściwości oleju z pestek dyni:
- reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- obniża ciśnienie krwi,
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne i antyrodnikowe,
- działa ochronnie na nerki, wątrobę i serce,
- wspomaga porost włosów,
- chroni przed chorobami prostaty i wspomaga leczenie łagodnego rozrostu stercza,
- uczestniczy w procesach gojenia się ran i pigmentacji skóry,
- wspomaga leczenie cukrzycy.
Dawkowanie oleju z pestek dyni
Ile oleju z pestek dyni można spożywać dziennie? Zalecana dawka to 1 łyżeczka dwa razy dziennie. Najlepiej dodawać olej do potraw na zimno, takich jak kanapki, koktajle, owsianki, sałatki czy sery twarogowe. Olej tłoczony na zimno możesz również wykorzystywać w pielęgnacji skóry – jako składnik maseczek i peelingów. Dobrze sprawdzi się też do olejowania włosów, dlatego stosuj go, aby wzmocnić cebulki, przyspieszyć porost nowych kosmyków i dodać fryzurze blasku.
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Wszystkie oleje z pestek dyni Oleofarm to produkty tłoczone na zimno, które są dostępne w kilku pojemnościach – od 30 ml do 500 ml. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno zachowuje cenne wartości odżywcze nasion, a przy tym wyróżnia się unikalnym smakiem i zapachem. Podczas tłoczenia na zimno nie stosuje się wysokich temperatur, co pozwala zachować wartościowe kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, sterole, fosfolipidy, skwalen, tokochromanole, alkohole triterpenowe oraz chlorofile i karotenoidy. Oleje pozyskiwane metodą tłoczenia na zimno zaliczamy do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej o udowodnionym korzystnym wpływie na jedną lub więcej funkcji organizmu (ponad efekt odżywczy) – są one bogatym źródłem antyoksydantów, kwasów tłuszczowych nienasyconych i steroli, co sprawia, że wykazują działanie przeciwutleniające i bioaktywne.