Przepisy z olejem lnianym LenVitol®
( ilość produktów: 3 )Olej lniany LenVitol i jajka faszerowane pieczarkami
Składniki
- - Jajka na twardo- 6 szt.,
- - Pieczarki – 6 szt.,
- - Cebula biała – ½ szt.,
- - 2 łyżki pietruszki zielone – 30 g.,
- - 2 łyżeczki oleju ryżowego – 10 ml.,
- - 2 łyżki oleju lnianego LenVitol® – 30 ml.,
- - Sól, pieprz do smaku
- - Czas: ok. 15 minut,
- - Porcja: 4 osoba,
- - Poziom trudności: łatwy,
Przygotowanie jajek faszerowanych pieczarkami:
Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę a następnie podsmaż na oleju ryżowym przez ok. 3-4 min. Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrój na pół. Z każdej połówki ostrożnie wyciągnij żółtko i przełóż do miseczki, wymieszaj z olejem lnianym LenVitol®, podsmażonymi pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Powstałym farszem napełniaj połówki jajek i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Zielone i czerwone ruskie pierogi z omastą z oleju lnianego
Składniki
Ciasto:
- - 500 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
- - 1 łyżeczka soli
- - 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- - Szklanka gorącej wody
- - Pół opakowania rozmrożonego szpinaku
- - 2 buraki
Farsz:
- - 200 g białego twarogu
- - 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
- - 1 cebula
- - Olej ryżowy Oleofarm
- - Sól, pieprz
Omasta:
- - 2 – 3 łyżki oleju lnianego LenVitol
Przygotowanie:
Szpinak – zblendować razem z wydzieloną wodą.
Buraki – wyszorować, posmarować oliwą z oliwek, owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 45 min, w temperaturze 200° C. Ostudzone buraki zblendować na gładką masę.
Z mąki, wody oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Podzielić ciasto na pół. Pierwszą część połączyć w misce ze zblendowaną pastą szpinakową, aż do uzyskania miękkiego ciasta o zielonej barwie. Drugą część ciasta połączyć z pastą buraczaną i również zagnieść. Ciasto powinno nabrać czerwonej barwy. Gdyby ciasta były za suche lub twarde, dodać więcej gorącej wody.
Oba ciasta zawinąć w folie i zostawić do odpoczęcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować farsz. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym. Ziemniaki obrać ze skórek i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę (lub zmielić w maszynce do mięsa). Przesmażoną cebulę dodać do twarogu z ziemniakami, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut dla połączenia smaków. Następnie uformować z farszu długi wałeczek o średnicy około 2 cm, lekko obtoczyć w mące i pokroić na kawałki długości 4 cm.
Ciasta rozwałkowywać na cienkie placki 2-3 mm, szklanką wykrawać kółka. Na każdym układać mały wałeczek farszu, a brzegi pierogów dokładnie posklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, na małym ogniu, wyjmować po 5 minutach od wypłynięcia. Podawać okraszone olejem LenVitol.
