Kurkuma – właściwości i zastosowanie
Kurkuma (Curcuma longa), znana również jak ostryż długi, ostryż domowy, ostryż Zohary czy szafran indyjski, jest byliną z rodziny imbirowatych, która znajduje zastosowanie w kuchni i medycynie tradycyjnej. Surowcem zielarskim kurkumy jest jej kłącze, a najcenniejszym składnikiem kurkumina, która barwi potrawy na żółtopomarańczowy kolor i wykazuje właściwości prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić kurkumę do codziennej diety – w postaci przyprawy lub suplementu.
Czym jest kurkumina?
W kłączu kurkumy występują substancje aktywne, które równocześnie odpowiadają za kolor ostryżu długiego. Są to związki polifenolonowe zwane kurkuminoidami, z czego ok. 77% wszystkich kurkuminoidów stanowi kurkumina. Jako dodatek do żywności kurkumina występuje często pod symbolem E100 i jest powszechnie stosowana w produktach cukierniczych, piekarniczych i mlecznych oraz w musztardach, napojach i konserwach.
Z uwagi na hydrofobowy charakter cząsteczki biodostępność kurkuminy dostarczanej z dietą jest niewielka, a najwyższe stężenie obserwuje się 1-2 godziny po spożyciu. Aby poprawić jej rozpuszczalność i biodostępność, zaleca się spożywanie kurkuminy wraz z piperyną – takie połączenie znajduje się w suplemencie diety Kurkuma z czarnym pieprzem.
Kurkumina wykazuje właściwości:
- antyoksydacyjne (porównywalne z witaminą C i E),
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwnowotworowe,
- obniżające cholesterol,
- kardioprotekcyjne,
- przeciwmiażdżycowe,
- ochronne na układ pokarmowy,
- przeciwwrzodowe,
- żółciopędne i żółciotwórcze.
Ze względu na swoje właściwości kurkumina jest stosowana wspomagająco m.in. w leczeniu cukrzycy, astmy, miażdżycy, artretyzmu, chorób neurodegeneracyjnych (choroby Alzheimera i Parkinsona) i nowotworów.
Co jeszcze zawiera kurkuma?
Kłącze kurkumy jest cennym źródłem energii – w 100 g produktu znajdziemy ok. 390 kcal. Kurkuma zawiera węglowodany, zwłaszcza skrobię (69,4%), białko (6,3%) i tłuszcz (5,1%). W jej składzie obecne są również minerały (żelazo, potas, wapń, sód) i witaminy (C, tiamina, ryboflawina, niacyna). Za aromat kurkumy odpowiadają olejki eteryczne, a za charakterystyczną barwę wspomniana już kurkumina.
Właściwości kurkumy
Działanie kurkumy w dużej mierze pokrywa się z właściwościami kurkuminy, która jest uznawana za najcenniejszy składnik ostryżu długiego. Roślina wykazuje przede wszystkim:
- właściwości przeciwnowotworowe – wiele badań wskazuje na to, że kurkumina może zapobiegać przerzutom zmian nowotworowych i wzmacniać działanie niektórych leków stosowanych w terapii nowotworów,
- właściwości żółciopędne i żółciotwórcze – badania in vitro na wątrobach szczurów wykazały, że ekstrakt z kłącza kurkumy powoduje wzrost przepływu żółci i stymuluje wytwarzanie kwasów żółciowych,
- właściwości przeciwutleniające – kurkuma może zapobiegać wielu destrukcyjnym procesom w komórkach, takim jak utlenianie lipidów w hepatocytach czy destrukcja otoczek erytrocytów,
- właściwości hepatoprotekcyjne – działanie ochronne w stosunku do wątroby wynikają przede wszystkim z właściwości przeciwutleniających kurkumy,
- właściwości przeciwdrobnoustrojowe – zawarte w kurkumie związki aktywne oddziałują na wirusy, bakterie i grzyby, likwidując wywołane przez nie stany zapalne,
- właściwości ochronne na wzrok – większość badań wykazała korzystny wpływ kurkumy na schorzenia oczu, takie jak zespół suchego oka, jaskra, zapalenie spojówek, retinopatia niedokrwienna i retinopatia cukrzycowa (wynika to głównie z właściwości przeciwzapalnych i immunomodulujących).
Zastosowanie kurkumy
Warto włączyć kurkumę do codziennej diety, dodając przyprawę do curry, mięs, ryb, zup, ryżu, jogurtów czy warzyw. Możesz również sięgnąć po suplement diety z kurkumą zawierający ekstrakt z korzenia kurkumy, kurkuminoidy, ekstrakt z nasion czarnego pieprzu i piperynę – skład preparatu został tak skomponowany, by zwiększać biodostępność kurkuminy.
Kurkuma dobrze sprawdza się również w pielęgnacji – ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne może być nakładana na skórę, dziąsła, rany, zaczerwienienia i oparzenia. Pamiętaj jednak, że kurkumina silnie (choć nietrwale) barwi skórę.
Kurkumę możesz także dodawać do napojów. Jeśli chcesz sięgnąć po gotowy produkt, w naszej ofercie znajdziesz naturalny sok z imbiru, kurkumy i cytryny – bez dodatku cukru, konserwantów i barwników. Popularnym napojem z kurkumą jest też tzw. złote mleko, które możesz przyrządzić w domu. Ze względu na właściwości pobudzające taki napój warto pić rano.
Jak zrobić „złote mleko”?
Krok 1: Przygotuj pastę z kurkumy
Zmieszaj 2 łyżki kurkumy w proszku z 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki imbiru w proszku. Następnie dodaj 2 razy tyle wody, ile jest suchych składników i gotuj przez ok. 8 minut, aż pasta będzie gęsta.
Krok 2: Dodaj olej kokosowy i mleko
Wymieszaj 1 łyżeczkę pasty z kurkumy z 1/2 łyżeczki oleju kokosowego i 1 szklanką mleka krowiego lub roślinnego.
Krok 3: Podgrzej składniki
Wymieszaj składniki i podgotuj, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Pij na czczo.