Len mielony – właściwości i zastosowanie
Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) to roślina spożywcza i lecznicza, która zawiera liczne składniki o działaniu prozdrowotnym. Już w VI wieku p.n.e. greccy i rzymscy medycy wykorzystywali len mielony jako wsparcie leczenia stanów zapalnych błon śluzowych oraz dolegliwości przewodu pokarmowego. Właściwości tego składnika są doceniane również dziś – szczególnie przez osoby zmagające się z problemami trawiennymi. Dlaczego warto sięgnąć po len mielony i jak spożywać ten produkt?
Co znajduje się w mielonych nasionach lnu?
Len mielony zaliczamy do roślin oleistych, które są bogate w cenne dla zdrowia kwasy NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Znajdziemy w nim również fitoestrogeny (czyli lignany lniane, które mają podobną budowę i właściwości do estrogenów), błonnik pokarmowy, białko, fitosterole, witaminy (E i z grupy B), minerały (magnez, żelazo, cynk), lignany, lecytynę, flawonoidy, kwasy organiczne, enzymy i związki śluzowe. Wszystko to sprawia, że len mielony znajduje zastosowanie w codziennej diecie jako bogate źródło błonnika i składników wspierających pracę całego organizmu.
Len mielony i jego właściwości
Choć o lnie mielonym najczęściej mówi się w kontekście ochrony układu trawiennego, warto wiedzieć, że ma on znacznie więcej właściwości prozdrowotnych:
- Profilaktyka chorób serca i nadciśnienia – len mielony jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które pomagają w utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu.
- Wsparcie gospodarki hormonalnej – jest to możliwe dzięki zawartości fitoestrogenów.
- Wspomaganie układu pokarmowego – len mielony zawiera związki śluzowe, które działają ochronnie na błony śluzowe przełyku, dwunastnicy i żołądka. Jest on również pomocny w nadkwasocie, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz przy wzdęciach i zaburzeniach perystaltyki jelit. Zawarty w nim kwas pruski wspomaga także redukcję szkodliwych bakterii jelitowych.
- Wsparcie układu oddechowego i odpornościowego – łagodzi kaszel towarzyszący zapaleniu oskrzeli, pomaga zwalczać stany zapalne, koi podrażnione gardło i wspiera leczenie astmy.
- Wsparcie odchudzania – błonnik wspomaga pracę jelit i zwiększa uczucie sytości.
Zastosowanie lnu mielonego
Ze względu na swoje właściwości len mielony jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W nasionach znajduje się śluz, który po spożyciu powleka ochronną warstwą błony śluzowe przełyku, żołądka i (częściowo) dwunastnicy, chroniąc je przed drażniącym działaniem kwasu solnego. Warto po niego sięgnąć również przy nadkwasocie i innych problemach trawiennych.
Dzięki temu, że len mielony zawiera lignany, włączenie go do diety reguluje poziom estrogenów i korzystnie wpływa na organizm kobiet w okresie menopauzy. Jest on również stosowany w profilaktyce miażdżycy i chorób serca oraz dolegliwościach ze strony układu oddechowego.
Wiele osób sięga po len mielony ze względu na jego właściwości odchudzające. Około 20-40% błonnika znajdującego się w zmielonych ziarnach lnu to błonnik rozpuszczalny, który wspiera wiązanie treści przewodu pokarmowego, przedłużając uczucie sytości.
Len mielony może być również stosowany zewnętrznie, na przykład jako maska na skórę, włosy i paznokcie. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe, cynk i witamina E działają nawilżająco oraz odżywiająco. Choć regularne spożywanie lnu wspiera kondycję włosów, skóry i paznokci od wewnątrz, nic nie stoi na przeszkodzie, by stosować go również w codziennej pielęgnacji.
Len mielony – jak spożywać?
Dzięki wygodnej formie len mielony możesz dodawać do musli, sałatek, kanapek, zup, sosów, koktajli, płatków śniadaniowych czy owsianki. Jedną łyżeczkę lnu mielonego można również zalać 3/4 szklanki ciepłej wody i odczekać kilka minut, często mieszając. Tak przygotowaną mieszankę warto spożywać 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, jogurtów, soków czy miodu. W związku z tym, że len jest bogaty w błonnik pokarmowy, należy go wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od jednej łyżeczki. Nie powinno się spożywać więcej niż trzy łyżki lnu mielonego dziennie. Dużą zaletą tego produktu jest delikatny smak i zapach, dlatego nie zmienia on smaku potraw.
Jaki len mielony wybrać?
Len jest najlepiej przyswajalny w zmielonej postaci, dlatego też ta forma cieszy się największą popularnością wśród osób ceniących zdrowy tryb życia. Wybierając len mielony, pamiętaj, by był odtłuszczony – taki produkt jest pozbawiony oleistego posmaku i wyróżnia się dłuższą datą przydatności do spożycia. Niektórzy decydują się na zakup siemienia lnianego i samodzielne mielenie ziaren – całe ziarna nie są jednak odtłuszczone, dlatego należy je mielić na bieżąco (nigdy na zapas!), gdyż szybko ulegają utlenianiu.
Len mielony Oleofarm to produkt odtłuszczony, który wyróżnia się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych i sodu. Mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania to doskonały składnik codziennej zbilansowanej diety.