DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

darmowa dostawa od 99 zł

Olej z czarnuszki – dlaczego warto go stosować?

2023-04-22
Olej z czarnuszki – dlaczego warto go stosować?

Czarnuszka (Nigella) to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni i ceniona za walory smakowe oraz zdrowotne. Nazywana „czarnym kminkiem” i „złotem faraonów”, już w XVI wieku została opisana przez Teodora Tabernaemontanusa jako roślina o 150 zastosowaniach leczniczych. Do najpopularniejszych produktów spożywczych zawierających czarnuszkę zaliczamy całe nasiona oraz olej. Dużą popularnością cieszy się szczególnie olej z czarnuszki, który ma liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto wprowadzić go do codziennej diety?

Olej z czarnuszki – składniki odżywcze

W jednej butelce oleju z czarnuszki znajduje się całe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego olej z czarnuszki zawiera duże ilości witamin A, E i z grupy B oraz makro i mikroelementy, takie jak mangan, molibden, chrom, fosfor, nikiel i magnez. W składzie nie zabrakło też fosfolipidów, alkaloidów, fitosteroli, flawonoidów i olejków eterycznych, które wpływają na właściwości zdrowotne i smakowe oleju z czarnuszki.

Właściwości oleju z czarnuszki

Jakie korzyści dla zdrowia przynosi olej z czarnuszki? Regularne stosowanie wspiera pracę całego organizmu i pomaga zwalczać infekcje. Warto wprowadzić go do swojej diety jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym, by przygotować układ odpornościowy na walkę z wirusami.

Olej z czarnuszki – najważniejsze właściwości:

  • poprawa samopoczucia i kondycji organizmu,
  • poprawa wyglądu skóry i włosów,
  • wsparcie układu odpornościowego,
  • skrócenie czasu leczenia niektórych dolegliwości,
  • działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • wsparcie leczenia zakażeń i oczyszczania organizmu z toksyn,
  • normowanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • zmniejszenie intensywności chorób wątroby,
  • wsparcie leczenia cukrzycy typu II,
  • obniżanie poziomu „złego” cholesterolu i zapobieganie miażdżycy,
  • regulacja pracy układu hormonalnego,
  • profilaktyka anemii, alergii, astmy i cukrzycy,
  • wsparcie leczenia wrzodów żołądka i osteoporozy,
  • działanie antynowotworowe i przeciwdepresyjne,
  • wzmacnianie włosów i spowalnianie procesów starzenia się skóry,
  • wsparcie leczenia problemów skórnych,
  • zmniejszanie bólu głowy i zatok.

Już niewielka ilość oleju z czarnuszki dziennie może przyczynić się do zwiększenia odporności i poprawy kondycji całego organizmu. Aby czerpać korzyści z właściwości czarnuszki, należy jednak pamiętać, by nigdy nie podgrzewać oleju – nie nadaje się on do smażenia i jest wrażliwy na wysokie temperatury.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Ze względu na swoje działanie olej z czarnuszki jest chętnie stosowany przez osoby, którym zależy na wzmocnieniu odporności. Powinny go również włączyć do diety osoby cierpiące na alergie, astmę, przewlekłe zapalenie zatok, reumatoidalne zapalenie stawów, podwyższone ciśnienie krwi, osteoporozę, wrzody żołądka czy problemy gastryczne.

Olej z czarnuszki wspiera również włosy i skórę – może być stosowany zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Produkt ten jest pomocny w łagodzeniu problemów skórnych, takich jak trądzik, egzema, łupież czy atopowe zapalenie skóry (AZS).

Stosowanie oleju z czarnuszki jest bezpieczne, a przeciwwskazania obejmują jedynie dzieci poniżej 3. roku życia i kobiety w ciąży. Nadmierne spożywanie oleju z czarnuszki może skutkować obniżeniem ciśnienia krwi, dlatego optymalna ilość to 1-2 łyżeczki dziennie. Oleju z czarnuszki nie spożywamy na czczo, lecz przyjmujemy wraz z posiłkiem (na przykład sałatką, kanapką czy twarogiem).

Czarnuszka w oleju czy ziarnach?

Olej z czarnuszki to najbardziej skoncentrowana forma tej rośliny, dlatego cieszy się większą popularnością niż ziarna. Warto zauważyć, że 1 łyżeczka oleju odpowiada 2,5 łyżeczki ziaren. Zastosowanie nasion jest też dość ograniczone – możemy je wykorzystać do jogurtu, owsianki czy pieczywa, ale nie nałożymy na włosy ani na skórę. Jeśli zależy Ci na wszechstronnym zastosowaniu i łatwo przyswajalnej formie, olej z czarnuszki będzie najlepszym rozwiązaniem. Nie jest to jednak produkt dla wszystkich – wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który jest określany jako gorzkawy i korzenny, dlatego nie każdemu przypadnie do gustu.

Jaki olej z czarnuszki wybrać?

Jeśli chcesz wprowadzić olej z czarnuszki do codziennej diety i czerpać korzyści z jego działania, koniecznie wybierz produkt nierafinowany. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno zawiera bogactwo składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Pamiętaj, że taki olej należy spożywać wyłącznie na zimno, gdyż nie nadaje się on do smażenia. Możesz go natomiast wykorzystać do sałatek, sosów, dressingów, pieczywa, twarogu, pesto czy pasty kanapkowej. Olej z czarnuszki można też bez przeszkód stosować zewnętrznie – do pielęgnacji skóry i włosów.

Wybierając olej, zwróć uwagę na to, czy jest zamknięty w ciemnej butelce ze szkła – taka butelka chroni wrażliwe kwasy tłuszczowe przed działaniem promieni słonecznych. Aby uzyskać prozdrowotny efekt, olej z czarnuszki należy spożywać przez minimum 1-3 miesiące.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023

Polecane

pixel