Selen – właściwości i źródła w diecie
Selen (Se) to pierwiastek śladowy odgrywający ważną rolę w organizmie człowieka. Naturalnie selen jest dostarczany wraz z pożywieniem, a jego zawartość w roślinach zależy od jakości gleby w miejscu uprawy – znacznie lepszą przyswajalnością wyróżnia się więc Se z białka zwierzęcego. Jakie są właściwości selenu i czym grozi niedobór oraz nadmiar tego pierwiastka?
Źródła selenu w diecie
Za najbardziej biodostępne źródła selenu uznawane są jego organiczne kompleksy i aminokwasy zawierające selen. Znajdziemy go zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Za najlepsze źródła selenu w diecie uznawane są:
- podroby (nerki, wątroba),
- sery,
- jaja,
- ryby i owoce morza,
- orzechy (brazylijskie, nerkowce, laskowe),
- soczewica,
- kiełki pszenicy,
- otręby pszenne,
- sezam,
- jęczmień,
- ziarna kukurydzy,
- soja,
- pomidory,
- czerwone winogrona,
- pieczywo razowe,
- sól morska i kamienna,
- seler,
- czosnek,
- cebula,
- brokuły,
- biała kapusta,
- szparagi,
- grzyby,
- drożdże.
Właściwości selenu
Wchłanianie selenu rozpoczyna się w jelicie cienkim, a następnie pierwiastek jest dystrybuowany do narządów. Najwyższe stężenie Se występuje w mięśniach, nerkach, wątrobie, przysadce mózgowej i tarczycy. Jakie są najważniejsze właściwości selenu?
- Ochrona antyoksydacyjna i przeciwnowotworowa – Se w postaci selenocysteiny chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc, krtani, żołądka, jelita grubego, trzustki, piersi i jajnika. Niedobór selenu częściej prowadzi do rozwoju nowotworów u mężczyzn niż u kobiet.
- Zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym – wielu chorobom układu krążenia towarzyszy niski poziom selenu w organizmie. U osób z niskim stężeniem Se występuje zwiększone ryzyko zawału i miażdżycy.
- Wpływ na rozrodczość – udowodniono, że suplementacja selenu (oraz karnityny, argininy, witaminy B12) zwiększa ruchliwość i liczbę plemników, a także poprawia sprawność seksualną. Pogorszenie jakości nasienia może być skutkiem stresu oksydacyjnego, przed którym chroni selen.
- Ochrona układu nerwowego – Se odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, a jego niedobór skutkuje uszkodzeniem neurotransmisji, co prowadzi do nadmiernej męczliwości, stanów depresyjnych oraz obniżenia poziomu funkcji motorycznych i poznawczych. Optymalny poziom selenu to także element profilaktyki choroby Alzheimera.
- Zwiększenie odporności – niedobór selenu może wpływać na zaburzenia w obrębie układu immunologicznego, a suplementacja selenu daje dobre rezultaty w leczeniu przewlekłych infekcji wirusowych, takich jak HIV czy zapalenie wątroby typu B i C.
Niedobór i nadmiar selenu
Zalecane dzienne spożycie selenu różni się w zależności od płci i wieku – dawka dla dorosłych kobiet i mężczyzn wynosi 55 mikrogramów (μg), natomiast największe zapotrzebowanie na selen mają kobiety ciężarne (60 μg) i karmiące piersią (70 μg). Optymalny poziom selenu dla populacji wynosi 100-120 μg/L surowicy/osocza.
Niedobór selenu
O niedoborze Se mówimy wtedy, gdy stężenie pierwiastka we krwi wynosi mniej niż 45 µg/L. Po raz pierwszy objawy chorobowe powiązano z niedoborem selenu w XIII wieku we wschodniej prowincji Chin, gdzie znajdują się gleby najuboższe w ten pierwiastek. Na tych obszarach endemicznie występują choroby serca u kobiet ciężarnych i dzieci (kardiomiopatia) oraz obejmująca stawy choroba Kaszina-Beka.
Objawy kliniczne niedoboru selenu:
- bóle mięśniowe,
- opóźnienie wzrostu,
- makrocytoza (podwyższone MCV),
- podwyższenie kinazy kreatynowej pochodzenia mięśniowego.
Niedobór selenu może towarzyszyć niektórym chorobom, takim jak:
- zaburzenia wchłaniania w jelicie cienkim,
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- fenyloketonuria,
- marskość wątroby,
- celiakia,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- wrodzony zespół niedoboru jodu (kretynizm),
- choroby zwyrodnieniowe,
- HIV,
- depresja.
Możliwe skutki niedoboru selenu:
- niedoczynność tarczycy,
- progresja AIDS,
- nowotwory wątroby, jelit, prostaty, płuc,
- zaburzenia mięśniowe, kardiologiczne i oddechowe,
- zaburzenia rozrodczości,
- pogorszenie sprawności umysłowej.
Nadmiar selenu
Selenoza, czyli zatrucie selenem, występuje w przypadku długotrwałego spożywania tego pierwiastka w ilości 400 µg dziennie. Przyjmowanie selenu w drodze suplementacji powinno być zawsze przemyślane – do dziennej dawki pierwiastka zawartego w suplemencie należy doliczyć również selen zawarty w spożywanej żywności.
Objawy nadmiaru selenu:
- czosnkowy oddech,
- wypadanie włosów,
- zmiana koloru płytki paznokciowej,
- zaburzenia neurologiczne,
- biegunka.
Możliwe skutki zatrucia selenem:
- marskość wątroby,
- cukrzyca,
- obrzęk płuc,
- śmierć.
Kiedy warto suplementować selen?
Niebezpieczny dla zdrowia jest zarówno niedobór, jak i nadmiar Se, dlatego suplementacja selenu musi być zawsze prowadzona rozważnie, najlepiej po skontrolowaniu poziomu selenu we krwi. Po suplementy z selenem najczęściej sięgają osoby z niedoborem Se, w tym wegetarianie i weganie, którzy czerpią selen wyłącznie z żywności roślinnej. Selen jest zalecany również jako wsparcie funkcjonowania tarczycy i układu odpornościowego oraz w celu wzmocnienia włosów i paznokci.