DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

darmowa dostawa od 99 zł

Sok z pigwy – zastosowanie i przeciwwskazania

2023-09-22
Sok z pigwy – zastosowanie i przeciwwskazania

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to jedna z najstarszych uprawnych roślin owocowych należących do tej samej rodziny co jabłka. Żółte owoce pigwy są zbierane w Polsce we wrześniu i październiku – doskonale nadają się do przygotowania soku o kwiatowo-owocowym zapachu i cennych właściwościach. Po naturalny sok z owoców pigwy warto sięgnąć szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej podatni na infekcje. Czym jeszcze charakteryzuje się sok z owoców pigwy?

Co zawiera sok z pigwy?

Pigwa to niskokaloryczny (57 kcal/100 g) owoc słynący z wielu wartości odżywczych, który zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jabłka czy gruszki. W soku z tego owocu znajdziemy między innymi związki fenolowe, polifenole, pektyny, olejki eteryczne, witaminy A, B i C, miedź, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, sód i cynk. Dzięki zawartości witamin i minerałów naturalny sok z owoców pigwy wyróżnia się właściwościami antyalergicznymi i przeciwzapalnymi, a przy tym wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom.Zawarte w pigwie polifenole wykazują działanie przeciwutleniające, a pektyny wspomagają usuwanie z organizmu metali ciężkich i toksyn. Sok z pigwy jest wartościowym składnikiem diety, szczególnie w okresie osłabionej odporności, wyczerpania psychicznego i fizycznego czy zwiększonego narażenia na infekcje. Pigwa występuje naturalnie w Polsce, dlatego niesłodzony sok z tego owocu można przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie.

Sok z pigwy – właściwości

Profilaktyczne spożywanie soku z pigwy zaleca się w celu ochrony przed infekcjami, przeziębieniami, chorobami układu krążenia i nowotworami. Najczęściej sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić organizm w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Sok z pigwy jest polecany jako wsparcie w leczeniu suchego kaszlu, a ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne, które wynika z zawartości kwasu chlorogenowego.Spożywanie soku z pigwy pomaga również na dolegliwości układu trawiennego, takie jak niestrawność, zgaga, refluks, nieżyt jelit, biegunka, zaparcia, uszkodzenie śluzówki żołądka, brak apetytu czy zaburzenia trawienia. Pigwa przyspiesza przemianę materii, dlatego sok z tego owocu warto wprowadzić do diety odchudzającej. Dzięki zawartości pektyn sok z pigwy zmniejsza kaloryczność potraw, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom glukozy i zmniejsza ilość wchłanianego cukru.Naturalny sok z owoców pigwy wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc stany depresyjne, uspokajając i wyciszając. Ponadto przyczynia się do regeneracji wątroby oraz wspomaga detoksykację i usuwanie metali ciężkich z organizmu.Sok z pigwy jest również ceniony za wysoką zawartość polifenoli. Są to związki organiczne odpowiedzialne za uszczelnianie naczyń krwionośnych, ochronę serca i obniżanie ciśnienia tętniczego. Polifenole mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Sok z pigwy może więc być stosowany w profilaktyce przeciwnowotworowej – liście i owoce pigwy obniżają aktywność komórek raka jelita grubego, płuc, wątroby, nerek i szyjki macicy. Regularne picie soku z pigwy wpływa korzystnie na zwalczanie wolnych rodników.

Zastosowanie soku z pigwy

Sok z pigwy ma przyjemny smak, dlatego jest powszechnie stosowany w kuchni. Możesz go spożywać bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do dań i napojów. Sok z pigwy świetnie sprawdzi się jako składnik dżemu, marmolady, powideł, kompotu, nalewki, wina, koktajlu czy sosu sałatkowego. To również doskonały dodatek do deserów, takich jak budyń, kisiel czy galaretka – w tej postaci możesz „przemycić” zdrowy sok z pigwy do diety dziecka. Sok z owoców pigwy można też pić z wodą lub dodawać do herbaty z miodem (zamiast cytryny). Świetnie sprawdzi się również jako składnik orzeźwiającej lemoniady – do wody wystarczy dodać ksylitol, miętę, lód i odrobinę soku z pigwy.

Kto nie może pić soku z pigwy? Przeciwwskazania

Mimo swoich właściwości zdrowotnych sok z pigwy nie jest propozycją dla każdego. Nie poleca się go osobom cierpiącym na cukrzycę i kobietom w ciąży. Nie należy również przekraczać zalecanej dziennej dawki, gdyż zbyt duża ilość soku z pigwy może wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Zaleca się spożycie ok. 25 ml soku z pigwy 2 razy dziennie, najlepiej 30 minut przed posiłkiem. 

Jaki sok z pigwy wybrać?

Wybierając sok z pigwy, zwróć uwagę na skład produktu. Najlepszy będzie naturalny sok z owoców pigwy pospolitej 100%, który nie zawiera dodatku cukru i innych wzmacniaczy smaku. Taki sok znajdziesz w naszej ofercie – jest to sok bezpośrednio wyciskany, a nie z koncentratu (NFC), bez konserwantów i barwników. Sok z pigwy Oleofarm znajduje się w ciemnej butelce ze szkła, która chroni właściwości produktu przed niekorzystnym działaniem światła. Napój może zawierać naturalny osad, który jest całkowicie naturalnym zjawiskiem. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2023

Polecane

pixel