Syropy z witaminą C - czy warto je pić?
Syropy z witaminą C to połączenie 55% soku z owoców, cukru i 24 mg witaminy C (30% referencyjnej wartości spożycia). Te pyszne i zdrowe suplementy diety nie zawierają konserwantów, barwników i sztucznych substancji, a za ich unikalny smak odpowiada natura. Wszystkie syropy z witaminą C poddajemy procesowi pasteryzacji, co przedłuża ich okres do spożycia, a przy tym pozwala zachować cenne właściwości prozdrowotne.
Jakie właściwości ma witamina C?
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i całego organizmu. Człowiek nie potrafi jej wytworzyć samodzielnie, dlatego witaminę C należy przyjmować z dietą lub w formie suplementów. Profilaktyczne przyjmowanie witaminy C przez cały rok skraca czas przeziębienia u dzieci i dorosłych. Oprócz tego, że wspiera układ immunologiczny, witamina C pełni również inne ważne funkcje w organizmie:
- uczestniczy w syntezie kolagenu i wpływa na stan tkanki łącznej,
- ułatwia przyswajanie żelaza,
- uczestniczy w procesie gojenia się ran,
- ma stabilizujący wpływ na układ nerwowy,
- zmniejsza uczucie zmęczenia,
- wzmacnia zęby i dziąsła,
- zwalcza bakterie powodujące próchnicę zębów,
- wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Właściwości syropów z witaminą C
Syrop z witaminą C to połączenie właściwości kwasu askorbinowego i wyciągów z owoców, takich jak czarny bez, imbir, cytryna czy malina. Suplement diety w postaci syropu nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety. Prawidłowy stan zdrowia można utrzymać, prowadząc zdrowy tryb życia i dbając o wartościowe składniki odżywcze w diecie.
Czarny bez z witaminą C
W owocach czarnego bzu znajdziemy cenne polifenole oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń i potas. Czarny bez chroni przed stresem oksydacyjnym i chorobami cywilizacyjnymi oraz wykazuje działanie odkwaszające organizm. Owoce mają też właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i odtruwające. Wykazują przy tym działanie wspomagające układ pokarmowy, zarówno w przypadku biegunek, jak i zaparć.
Imbir z cytryną i witaminą C
Połączenie soku z kłączy imbiru lekarskiego (52,25%), soku z owoców cytryny zwyczajnej (2,75%) i witaminy C to kompleksowe wsparcie odporności. Korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbólowe i żółciopędne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi nudności, reguluje poziom cholesterolu we krwi i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. W połączeniu z cytryną i witaminą C wspiera pracę układu immunologicznego.
Malina z witaminą C
Malina wykazuje właściwości przeciwzapalne, napotne i przeciwgorączkowe, dlatego polecana jest w profilaktyce oraz przebiegu przeziębienia i grypy. Owoc maliny zawiera liczne pektyny, antocyjany, witaminy i minerały. Żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, potas wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, a magnez regeneruje układ nerwowy. W malinach znajduje się też kwas elagowy o właściwościach antyoksydacyjnych, który hamuje procesy nowotworowe. Dzięki zawartym polifenolom maliny chronią przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, a flawonoidy są polecane w profilaktyce miażdżycy.
Malina z lipą i witaminą C
Połączenie soku z maliny, ekstraktu z kwiatów lipy i witaminy C wzmacnia właściwości zdrowotne syropu. Malina wykazuje działanie napotne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, przez co sprawdza się w infekcjach i przeziębieniach. Z kolei kwiat lipy znajduje zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych, łagodząc stany zapalne i kaszel oraz zwalczając bakterie. Kwiat lipy wspiera również procesy trawienne oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne i uspokajające.
Jak często pić syrop z witaminą C?
Ze względu na zawartość cukru syropy z witaminą C należy rozcieńczać z wodą przed spożyciem. Zalecana dzienna dawka dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych wynosi 4 łyżeczki (20 ml), które należy rozcieńczyć w 200 ml chłodnej wody. Suplementy diety w formie syropów można spożywać przez cały rok jako element profilaktyki przeciw przeziębieniom, stanom zapalnym i infekcjom.