Zdrowe oleje jadalne - na jakie warto postawić?
Zdrowe oleje jadalne to element potraw, który powinien wprowadzić każdy do swojej kuchni. Mowa tutaj o osobach, które zmagają się z określonymi dolegliwościami zdrowotnymi, ale także o tych, stawiających na profilaktykę. Oleje roślinne, dzięki swoim właściwościom, chronią nas przed problemami i komplikacjami chorobowymi, a jednocześnie wzbogacą smak wielu potraw - zarówno tych na zimno jak i na ciepło. Na jaki produkt się zdecydować? W artykule przedstawiamy kilka naszych propozycji.
Skład olejów roślinnych oraz ich zastosowanie
Oleje roślinne to po prostu tłuszcz, który jest otrzymywany z nasion oleistych roślin. Ich podstawowym i najkorzystniejszym elementem są kwasy tłuszczowe. Najlepiej, jeśli w składzie znajdują się te nienasycone, najzdrowsze dla zdrowia. Ponadto poszczególne produkty roślinne są bogate w dodatkowe elementy (w zależności od rodzaju), które wzmacniają ich działanie na określone dolegliwości.
Jak rozpoznać czy dany olej roślinny nadaje się do smażenia? Każdy z nich ma swoją, określoną temperaturę dymienia, stąd na przykład olej konopny można przeznaczyć jedynie do dań zimnych, zaś rzepakowy idealnie sprawdzi się do potraw poddanych obróbce termicznej. Takie informacje zawsze znajdziemy na opakowaniu.
Jaki olej wybrać?
Wybór oleju roślinnego zależny jest od naszych preferencji, oczekiwań wobec właściwości produktu. Składniki olejów mogą znaleźć swoje zastosowanie w kosmetyce, ale także kuchni. W każdym z tych przypadków celem jest zachowanie jak najlepszego zdrowia i kondycji. Chcesz korzystać z olejów w trakcie gotowania? Nie wiesz, na co się zdecydować? Przedstawiamy krótki przewodnik po olejach roślinnych z podkreśleniem ich cech charakterystycznych oraz najważniejszych właściwości.
Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno wyróżnia wyjątkowy kolor, zapach i smak. Znajdzie on swoje zastosowanie w daniach na zimno: deserach, sałatkach, zupach, surówkach, gotowanych warzywach. Smażenie potraw zdecydowanie nie jest zalecane z użyciem tego produktu. Co znajdziemy w składzie? Nienasycone kwasy tłuszczowe, fenolowe, tokoferole, witaminy A, B1, B2, B6, C, E i D oraz selen, potas, cynk. Dzięki olejowi z pestek dyni wpłyniemy na obniżenie ciśnienia krwi, złagodzimy skutki związane ze zmianami hormonalnymi u kobiet. Mężczyźni z kolei mogą profilaktycznie (z pomocą oleju z dyni) wpływać na zapobieganie przerostu prostaty.
Olej z czarnuszki
Jeśli wybierasz olej z czarnuszki, masz pewność, że do Twojego organizmu trafi wiele dobroczynnych składników. Kwasy linolowe i kwas alfa a wraz z nim witamina E. Ponadto beta-karoten, aminokwasy, saponiny, magnez, potas, selen, cynk, żelazo. I nie tylko! Skład naprawdę godny podziwu! Działanie oleju odczuje nasz układ pokarmowy oraz drogi oddechowe, a także wątroba.
Olej lniany
Tłoczony na zimno olej lniany, dzięki kwasom omega-3 i omega-6, ma dobroczynny wpływ na prawidłowe utrzymanie poziomu cholesterolu oraz wspomaga pracę serca. W związku z tym składniki oleju mają znaczenie w profilaktyce chroniącej przed miażdżycą i nadciśnieniem. Olej lniany powinno stosować się na zimno i przechowywać w lodówce.
Olej z ostropestu
Chcesz wzmocnić swój układ nerwowy? Zmagasz się z chorobami skóry i chcesz to rozwiązać? Szukasz sposobu na wsparcie pracy serca? Planujesz korzystnie wpłynąć na wątrobę? Oczyścić organizm z toksyn? Wybierz olej z ostropestu! Poza kwasami znajduje się tam cała paleta witamin: D, E, C i K oraz minerały.
Olej konopny
Tłoczony na zimno olej konopny wyróżnia się wysoką zawartością kwasów Omega-3. Pasuje głównie do dań na zimno - sałatek, ziemniaków, kaszy, surówek, gotowanych warzyw. Olej z nasion konopi ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy. Wzmacnia florę jelitową. Zawarte w nim przeciwutleniacze hamują rozwój komórek nowotworowych. Olej usuwa toksyny z organizmu, odmładza skórę. Prawdziwa bomba zdrowotna.
Olej ryżowy
Olej ryżowy sprawdzi się świetnie w przypadku dań kuchni azjatyckiej. Pozyskiwany jest z otrąb ryżowych. Gotowy produkt jest neutralny zapachowo, a dzięki swojej strukturze nie wnika nadmiernie w przygotowane potrawy. Dzięki temu posiłki nie tracą swojego wyjątkowego smaku. Olej pasuje zarówno do smażenia jak i jako dodatek na zimno - do skraplania sałatek czy sosów. Jego spożywanie wspiera utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.
Co wpływa na cenę olejów?
Aspekt cenowy olejów roślinnych jest ważny dla wielu konsumentów, chociaż już na samym początku omawiania tej kwestii warto zauważyć, że czasami za wyższą ceną idzie lepsza jakość produktu. Co jednak wpływa na finalny koszt, jaki musimy ponieść, nabywając oleje roślinne? Pierwszy elementem to dostępność rośliny. W Polsce dużo łatwiej (i taniej) można kupić olej rzepakowy niż na przykład z oliwek. Pierwsza z roślin jest popularna w kraju i łatwo dostępna. Producent nie musi ponosić kosztów związanych na przykład z eksportem surowca z zagranicy. Stąd też olej rzepakowy jest dużo tańszy niż wspomniana oliwa z oliwek. Drugim, ważnym aspektem jest to, ile litrów oleju możemy uzyskać w określonej objętości roślin, lub inaczej: ile danej rośliny jesteśmy zmuszeni wyhodować, aby przyniosła ze sobą określoną liczbę litrów oleju. Choć przedstawione czynniki są oczywiste, warto je podkreślić i zwrócić na nie uwagę przed dokonaniem zakupu.
Na stan naszego zdrowia wpływa wiele czynników. To nie tylko profilaktyka, codzienne, prawidłowe rytuały, suplementacja witamin i minerałów. To także oleje roślinne, których używamy w kuchni. Który będzie dla nas najlepszy? Określ swoje wymagania, czego brakuje Twojemu organizmowi i postaw na rozwiązanie najlepsze dla Ciebie!