DARMOWA DOSTAWA OD 99 ZŁ

darmowa dostawa od 99 zł

Bogaty w witaminy i bardzo zdrowy - dlaczego powinniśmy wprowadzić olej lniany do naszej codziennej diety?

2021-07-06
Bogaty w witaminy i bardzo zdrowy - dlaczego powinniśmy wprowadzić olej lniany do naszej codziennej diety?

Pamiętając o tym, że dieta mocno oddziałuje na nasz organizm i w dużej mierze warunkuje nasz wygląd, kondycję i samopoczucie, podczas przyrządzania posiłków powinniśmy wybierać to, co dla nas najlepsze. Dlatego w codziennym menu powinien się znaleźć olej lniany. O jego prozdrowotnych właściwościach mówi się obecnie coraz więcej. Nie wystarczy jednak zdecydować się na pierwszy lepszy produkt ze sklepowej półki. Przy jego wyborze należy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Dlaczego warto pić olej lniany?

Olej lniany uznaje się za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Jego włączenie do diety poleca wielu lekarzy oraz dietetyków. Choć niektórych może odstraszać specyficzny, delikatnie orzechowy smak, moc korzyści, jakie można dzięki niemu zyskać, powinien przekonać każdego. Olej otrzymywany z pestek lnu wykazuje prozdrowotne właściwości. Zawdzięcza to swojemu składowi, w którym nie brakuje ważnych dla ludzkiego zdrowia witamin oraz minerałów. Zawiera między innymi witaminę A, C i E oraz witaminy z grupy B. Występują w nim również ważne mikroelementy, takie jak wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i fosfor, a także fitoenzymy, firosterole i białka.

Te ostatnie zasługują na uwagę przede wszystkim ze względu na to, że zawiera odpowiednią ilość wszystkich (poza lizyną) niezbędnych człowiekowi aminokwasów. Jeśli jednak połączyć olej lniany z produktami mlecznymi, wtedy będzie można mówić o dostarczaniu pełnowartościowego białka.

To jednak nie wszystko! Istnieje jeszcze jeden niezwykle ważny składnik, który sprawia, że jest to jeden z najcenniejszych dla nas tłuszczów, którego w menu zabraknąć po prostu nie może. Okazuje się bowiem, że olej lniany stanowi jedno z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA). Ten natomiast jest w ludzkim organizmie prekursorem ważnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto występują w nim również kwasy omega-6. Wyjątkowość tego produktu polega na tym, że – w przeciwieństwie do wielu innych dostępnych w sprzedaży olejów – charakteryzuje go korzystny stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3, które występują w proporcji 0,3:1.

Jak stosować olej lniany?

Niezwykle istotne jest właściwe przyjmowanie oleju lnianego. Należy spożywać go na surowo i unikać obróbki termicznej, podczas której utraciłby swoje cenne właściwości. Można dodawać go sałatek, twarogów i wielu innych potraw.

niektórych przypadkach zalecane jest jego picie. Zazwyczaj wiąże się to ze stosowaniem antyrakowej diety dr Budwig, choć olej budwigowy bywa również stosowany profilaktycznie. Dr Johanna Budwing to niemiecka biochemiczka, a zarazem jedna z najbardziej znanych osób świata nauki, zajmujących się walką z nowotworami za pomocą żywności. Zasugerowała, że u podstawy ich rozwoju leżą niedobory kwasów tłuszczowych omega-3. Według badaczki spożywanie odpowiedniej ilości tych związków prowadzi do przywrócenia prawidłowego funkcjonowania komórek rakowych. Na podstawie tych wniosków stworzono dietę, której podstawę stanowią bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe produkty, w tym olej lniany oraz siemię lniane złote lub brązowe. Z oleju oraz kilku innych składników (m.in. mleka i twarogu) przygotowywana jest specjalna pasta według przepisu dr Budwig, którą dodaje się do poszczególnych posiłków chorego.

Nie daj się zwieść samej nazwie

W tym miejscu warto wiedzieć, że nie każdy dostępny na rynku produkt jest tak samo wartościowy. Nawet jeśli widzimy wyraźnie, że olej, po który sięgamy, został wyprodukowany z nasion lnu, koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na kilka innych szczegółów. Przede wszystkim powinien być tłoczony na zimno, dzięki czemu nie traci w procesie produkcji swoich właściwości. Dobrze, jeśli jest tłoczony małymi partiami – taki olej powinien docierać do konsumenta świeży, a nie zalegać długo na sklepowych półkach. Koniecznie powinien być umieszczony w ciemnej butelce, która chroni przed światłem, a po otwarciu przechowywany w lodówce.

Szukając najlepszego produktu dla siebie i swojej rodziny, warto postawić na olej w niedużym opakowaniu. Dzięki temu zostanie szybko zużyty, a do potraw zawsze będzie dodawany świeży i wartościowy składnik. Na uwagę z pewnością zasługuje produkt LenVitol. Wykorzystywany do jego produkcji olej lniany jest surowcem farmakopealnym. Możemy być więc pewni, że spełnia wymagania jakościowe, które określa Farmakopea Polska.

Dobroczynne właściwości, które kryje w sobie olej lniany, sprawiają, że sięga po niego coraz więcej osób. Włączony do diety wraz z innymi wartościowymi składnikami pożywienia może stać na straży naszego zdrowia. Moc drogocennych składników, które w nim występują, sprawia, że przychodzi nam na myśl modne ostatnio określenie superfood, które odnosi się do produktów zdrowych, wartościowych, a przez to wartych do umieszczenia w menu.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

pixel