Zadbaj o swój cholesterol
Na co wpływają kwasy omega-3-6-9?
OMEGA-3
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Preparat OMEGA-Vitum 3-6-9 charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarty w nim kwas alfa-linolenowy (ALA) wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie. Z kwasu ALA w naszym organizmie wytwarzane są pozostałe kwasy z rodziny omega-3 tj. kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA).
OMEGA-6
Kwasy omega-6 podobnie jak omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwas linolowy (LA) zawarty w preparacie OMEGA-Vitum 3-6-9 również wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Z kwasu linolowego wytwarzane są w naszym organizmie inne kwasy z rodziny omega-6 np. kwas gamma-linolenowy (GLA) i kwas arachidonowy (AA).
OMEGA-9
Kwasy omega-9 należą do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wytwarzane są w naszym organizmie. Stanowią one podstawowy element diety śródziemnomorskiej, w której spożywane są duże ilości oliwy z oliwek, charakteryzującej się wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (gł. kwasu oleinowego).
Dietetyk radzi
Jakie tłuszcze powinny znaleźć się w Twojej diecie?
W codziennej diecie powinny znaleźć się kwasy omega-3 i omega-6, które bardzo często określane są mianem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), gdyż organizm ludzki nie wytwarza ich samodzielnie. Pełnia one w naszym organizmie szereg funkcji, m. in. wchodzą w skład błon komórkowych. Należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj tłuszczu, jaki wchodzi do naszej diety. Tłuszcze nasycone powinny zostać zastąpione produktami obfitującymi w zdrowe kwasy jedno- i wielonienasycone, m. in.:
- świeże ryby: łosoś, sardynki, makrela, śledź, pstrąg, tuńczyk, sardela;
- owoce morza: ostrygi, małże, krewetki;
- siemię lniane, ziarna sezamu;
- orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika;
- awokado;
- oleje: lniany, z pestek winogron, rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, z wiesiołka, z dzikiej róży, z rokitnika, z oliwek.
Warto sięgać po roślinne źródła kwasów wielonienasyconych. Roślinny kwas alfa-linolenowy, który zaliczamy do grupy kwasów omega-3, jest konwertowany w naszym organizmie do kwasów dokozaheksaenowego (DHA) i eikopentaenowego (EPA), które są charakterystyczne dla olejów rybich. Reakcja ta nie zachodzi natomiast w druga stronę ? z kwasu DHA i EPA nie powstanie kwas alfa-linolenowy.
Jakich tłuszczów w diecie należy unikać?
Należy unikać kwasów nasyconych, które występują głównie w tłuszczach zwierzęcych. Nadmierne spożycie może powodować wzrost cholesterolu całkowitego i jego "złej" frakcji LDL oraz miażdżycę. Warto ograniczyć takie produkty jak:
- tłuste mięsa: baranina, gęś;
- tłuste wędliny: mielonki, kiełbasy, konserwy mięsne, kabanosy;
- masła oraz utwardzane margaryny, które obfitują w szkodliwe izomery trans;
- pełnotłuste przetwory mleczne: żółte sery, śmietany;
- czerwone mięso, które zastąpimy morską rybą upieczoną na parze lub w piekarniku;
- sałatki z kupnym majonezem lub sosem;
- potrawy wymagające smażenia na głębokim tłuszczu: frytki, chipsy, placki;