Olej sezamowy jest tłoczony z nasion jednej z najdłużej znanej ludzkości rośliny oleistej – sezamu indyjskiego, znanego...
Czarnuszka (Nigella) to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni i ceniona za walory smakowe oraz zdrowotne. Nazywana „czarnym kminkiem” i „złotem faraonów”, już...
Olej kukurydziany pozyskuje się z zarodków kukurydzy (Zea mays). Po raz pierwszy wyprodukowano go w 1889 roku, a produkcję na masową skalę...
Olej ryżowy powstaje z otrąb otrzymywanych podczas przemiału ryżu i jest to tłuszcz cieszący się największą popularnością w Azji. Coraz więcej osób czerpie inspiracje z kuchni azjatyckiej...
Olej rydzowy (olej z lnianki), to produkt, który wraca do łask po latach zapomnienia. Ciekawostką jest, że to właśnie od lnianki wzięło się powiedzenie...
Skandynanwowie już setki lat temu stosowali olej z wątroby rekina w celu leczenia infekcji dróg oddechowych i przewodu pokarmowego oraz jako środek przyspieszający gojenie się ran.
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to roślina wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej z ogórecznika wyróżnia się delikatnym. nieco orzechowym smakiem i...
Wiesiołek dwuletni – niepozorna mała roślinka o drobnych żółtych kwiatach, porastająca dziko pola, łąki i nieużytki skrywa w sobie wielką moc...
Olej z ostropestu to panaceum na wiele pospolitych dolegliwości, jednak słynie głównie ze swoich właściwości hepatoprotekcyjnych...
Jeśli chcesz szybko schudnąć, potrzebujesz zdrowej diety i regularnych ćwiczeń. Badania pokazują, że istnieje pozytywny związek między spożywaniem oleju lnianego a utratą wagi. Według badań, zdrowe tłuszcze, które znajdują się w oleju lnianym...