Olej sezamowy jest tłoczony z nasion jednej z najdłużej znanej ludzkości rośliny oleistej – sezamu indyjskiego, znanego...
Lignany to naturalne związki chemiczne obecne w niektórych roślinach, głównie oleistych. Występują w nasionach lnu zwyczajnego i sezamu. Można je...
Czarnuszka (Nigella) to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni i ceniona za walory smakowe oraz zdrowotne. Nazywana „czarnym kminkiem” i „złotem faraonów”, już...
Olej kukurydziany pozyskuje się z zarodków kukurydzy (Zea mays). Po raz pierwszy wyprodukowano go w 1889 roku, a produkcję na masową skalę...
Olej ryżowy powstaje z otrąb otrzymywanych podczas przemiału ryżu i jest to tłuszcz cieszący się największą popularnością w Azji. Coraz więcej osób czerpie inspiracje z kuchni azjatyckiej...
Olej rydzowy (olej z lnianki), to produkt, który wraca do łask po latach zapomnienia. Ciekawostką jest, że to właśnie od lnianki wzięło się powiedzenie...
Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) to roślina spożywcza i lecznicza, która zawiera liczne składniki o działaniu prozdrowotnym. Już w VI wieku p.n.e. greccy i rzymscy medycy...
Skandynanwowie już setki lat temu stosowali olej z wątroby rekina w celu leczenia infekcji dróg oddechowych i przewodu pokarmowego oraz jako środek przyspieszający gojenie się ran.
Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, witamina B11, witamina M i folacyna, to związek, który kojarzony jest głównie z kobietami w ciąży i starającymi się o dziecko.
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to roślina wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej z ogórecznika wyróżnia się delikatnym. nieco orzechowym smakiem i...